O potapljanju pozimi

Septembra ali v začetku oktobra, ko večina potapljačev zaključi potapljaško sezono, se pravo potapljanje za prave potapljaške zanesenjake šele začne – ni gneče na cestah in v potapljaških centrih, v vodi je več življenja, domačini so bolj prijazni, voda pa je še zmeraj topla.


Nikakor ne razumem ljudi, ki gredo na potapljanje za prvomajske praznike, ko ima voda v Jadranu 13° – 15°C, potapljati pa se prenehajo že septembra. Temperatura vode na Jadranu je konec oktobra oz. v začetku novembra lahko tudi 20°C (letošnja temperatura na Dugem otoku med prvo novembrskimi prazniki), če je nekaj dni pred potapljanjem dodobra ne premeša burja. Za primer – danes ima voda v Malinski svojih 17°C, kar je bistveno več kot za prvomajske praznike. In če za potapljanje izberemo še lep sončen dan, potem res ne bi smelo biti izgovorov, čeprav nimamo suhe obleke. Seveda pa je udobno, če izberemo potapljaški center, kjer se lahko po potopu na toplem preoblečemo in stuširamo z mlačno vodo. Že na začetnem potapljaškem tečaju so nas podučili, da se z vročo vodo po potapljanju ne smemo tuširati, saj zelo povečamo možnost dekompresijske bolezni. Po mojem osebnem mnenju se je mogoče z mokro obleko relativno udobno potapljati od srede maja do srede novembra. Bolj zagnani potapljači pa se z mokro obleko začnejo potapljati že sredi aprila in zaključijo sredi decembra. No, obstajajo pa tudi taki ˝norci˝, ki se v Grűner See v Avstriji potopijo z mokro obleko – temperatura vode je sredi junija tak nekje od 5 do 7°C.

Da bi bilo potapljanje tudi pozimi prijetno, si je priporočljivo omisliti suho potapljaško opremo. Cene suhih potapljaških oblek so v zadnjih letih močno padle, tako da si je mogoče povsem spodobno suho obleko v kaki akciji kupiti tudi za manj kot 600 EUR. Ne verjamete? Obiščite spletno stran Potapljaške trgovine HE-US in se pozanimajte (www.potapljaska-trgovina.si).

Suha potapljaška oblekaVrsto let sem poslušal starejše in bolj izkušene potapljače, da je potapljanje s suho obleko drago, nevarno in naporno. Ko pa sem se naposled vdal in zaradi službenih potreb kupil svojo prvo suho potapljaško obleko, sem kar nekaj časa preklinjal, zakaj si je nisem kupil že vsaj deset let prej.
Res je, da za potapljanje s suho potapljaško obleko potrebujemo več uteži (jaz osebno kar 6 kg več), res je tudi, da si suho obleko bolj okoren. Tudi nekaj časa potrebuješ, da se jo navadiš uporabljati. Ampak ko jo enkrat imaš, v mokro obleko le še stežka zlezeš. Jaz imam mokro obleko le še za potapljanje v Egiptu, na Jadranu pa jo uporabljam le še julija, avgusta in pa prvo polovico septembra. Ker takrat je pa za suho obleko res prevroče (na suhem, da ne bo pomote ). Imam pa kolege, ki se s suho potapljaško obleko potapljajo tudi poleti.

Kako pristopiti k potapljanju s suho potapljaško obleko?

Enostavno – pri Potapljaški trgovini HE-US si naročite suho obleko, obenem pa se še dogovorite za Tečaj potapljanja s suho obleko. Garantiram dober popust na tečaj, če boste obleko kupili pri njih. Tečaje potapljanja pri Potapljaški trgovini HE-US organizirajo v sodelovanju s Potapljaškim društvom Nemo iz Ljubljane (www.divepoint-nemo.com), kar je jamstvo za kakovosten potapljaški tečaj.

Vsekakor priporočamo, da Tečaj potapljanja s suho obleko naredite, saj boste veliko izvedeli tudi o uporabi in vzdrževanju suhe obleke, praktične vaje in potope pa opravili varno pod strokovnim vodstvom. In že boste pripravljeni za nove podvodne dogodivščine. Prvih nekaj samostojnih potopov s suho potapljaško obleko opravite z obale ter zahtevnost potopov počasi stopnjujte.


Napisal: Daniel Hebar, inštruktor potapljanja PADI & PSS

--------------------------------------------
POTAPLJAŠKO ZAVAROVANJE:

Aquamed potapljasko zavarovanje

 


-------------------------------------------- 

PADI InstruFtr10 473x104

www.thinkseascape.com

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Če želite izvedeti več o piškotkih, ter kako jih pobrisati, obiščite stran o zasebnosti.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information