POTAPLJAŠKA MASKA NA ČELU POTAPLJAČA

Na potapljanjih pogosto opazimo potapljače, ki nosijo potapljaške maske na čelu? Zakaj je to tako priljubljen način nošnje maske? Verjetno zato, ker je to čisto nagonski gib, ki ga izvedemo avtomatično, ko pridemo na površino in vzamemo regulator iz ust.

Na potapljaškem tečaju ste se verjetno učili, da nošnja maske na čelu ni zaželena iz dveh razlogov. Ker imamo na glavi kapuco, maska zlahka zdrkne z glave brez, da bi potapljač to opazil. Če voda ni globoka, bomo masko verjetno našli; sicer pač ne. S tem, ko damo masko okoli vratu, svoji okolici sporočamo, da imamo stvari pod nadzorom in ne delujemo nagonsko.

 Nagonski gib dajanja potapljaške maske na čelo je možno odpraviti le z veliko vaje in vztrajnosti. Še najbolje je, da se s svojim sopotapljačem dogovorita, da opominjata drug drugega, če opazita, da ima sopotapljač masko na čelu.

Marsikoga pa potapljaška maska, ki je nameščena okoli vratu, moti. Tu si lahko pomagamo na dva načina. Potapljaško masko namestimo okoli vratu, vendar jo obrnemo na stran – tako nimamo motenega gibanja glave, ko želimo pogledati navzdol ali pa na masko pritrdimo večji karabin in jo obesimo na D-ring kompenzatorja plovnosti, ko je ne potrebujemo. Sam uporabljam drugo metodo. Ko se je enkrat navadite, postane gib avtomatiziran in o tem sploh več ne razmišljate.

Za večjo udobnost in varnost pa priporočam tudi uporabo neoprenskega paščka za potapljaško masko. S tem paščkom je lažje namestiti masko na glavo, pašček ne cuka las, če ne uporabljamo kapuce, poleg tega pa se praktično ne more strgati.

Daniel Hebar
inštruktor potapljanja 

--------------------------------------------
POTAPLJAŠKO ZAVAROVANJE:

Aquamed potapljasko zavarovanje

 


-------------------------------------------- 

PADI InstruFtr10 473x104

www.thinkseascape.com

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Če želite izvedeti več o piškotkih, ter kako jih pobrisati, obiščite stran o zasebnosti.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information