Kako se pripraviti na novo potapljaško sezono

Vsak, ki se potaplja več kot eno potapljaško sezono, ve, da je prvič po daljšem potapljaškem premoru v vodi nekoliko bolj okoren, za pripravo na potop potrebuje več časa, poleg tega pa se pogosto zgodi, da pri pripravi in oblačenju potapljaške opreme kaj pozabi.

Zato je zelo pomembno, da se po daljšem potapljaškem premoru na potapljanje ustrezno pripravimo. Vsekakor ni odveč v roke ponovno vzeti učbenika ali DVD-ja, ki ste ga verjetno dobili na začetnem potapljaškem tečaju ter nekoliko obnoviti teoretično znanje.

Če imate svojo potapljaško opremo, jo je pred odhodom na potapljanje smotrno dobro pregledati in odpraviti morebitne pomanjkljivosti. Zelo priporočljivo je po daljšem potapljaškem premoru opraviti tudi redni servis potapljaške opreme. Večina proizvajalcev potapljaške opreme predpisuje redni servis pri pooblaščenem serviserju potapljaške opreme enkrat letno, nekateri proizvajalci potapljaške opreme pa omejujejo tudi število opravljenih potopov med dvema servisoma (kar prej doseženo). Redni servis je priporočljivo narediti tudi, če je vaša potapljaška nova ali ima samo nekaj potopov, a je več let stala v omari. Morda kompleten servis z menjavo vseh obrabnih delov ne bo potreben, dobro pa je, da serviser potapljaško opremo vsaj pregleda in preveri nastavitve. Tako se boste izognili neljubim presenečenjem tik pred potopom ali celo pod vodo.

root4

  

Z avtonomno  potapljaško opremo se potapljam že več kot dvajset let (mater, smo že stari J), a me vsakič znova nekoliko preseneti, kako potapljaške veščine hitro ˝zarjavijo˝, če se ne potapljam ves čas: pri določenih opravilih izgine avtomatizem, več moram razmišljati in biti še bolj pozoren že pri sami pripravi potapljaške opreme, še bolj kot sicer pa tudi med samim potopom.

Če je le mogoče za prvi potop po daljšem premoru (tudi če se samo kak mesec ali dva nisem potapljal) izberem  nezahteven potop, po možnosti z obale. Tako imam dovolj časa za pripravo, preverjanje količine uteži in opreme. Zaradi menjave potapljaške obleke ali nekaj pridobljenih odvečnih kilogramov med ˝zimskim spanjem˝ se lahko zgodi, da bomo imeli na potopu premalo uteži, zato je to precej lažje urediti, če se potopimo z obale. Po preverjanju opreme že na suhem ali na površini se vedno poskušam ustaviti še na globini 3 - 5 metrov in še enkrat preveriti zategnjenost trakov in pasov (še posebej uteži), priporočljivo pa je tudi, da s sopotapljačem pri drug drugemu preverita ali kje prihaja do puščanja zraka na ceveh, spojih, ventilih, pri suhi obleki (izvedeta t.i. bubble check). Ta dobra praksa izhaja iz tehničnega potapljanja, kjer se pregled puščanja zraka izvaja tik pod vodno gladino.

akcija-potapljaska-maska-seac

 

Zelo priporočljivo je tudi, da ves čas ponavljamo vajo praznjenja potapljaške maske. Zelo slabo je, če masko nekajkrat izpraznimo na tečaju, potem pa nikoli več. Dejstvo je, da lahko masko pod vodo izgubimo kadarkoli – lahko nam poči gumijast pašček (temu se lahko izognemo z uporabo neoprenskega paščka za masko), lahko nam potapljač pred nami zaradi naše trenutne nepozornosti s plavutjo nehote zbije masko z obraza, lahko pa nam masko iz kakršnega koli razloga enostavno zaliva voda. Sam treniram praznjenje maske praktično na vsakem potopu – že na površini nekajkrat vdihnem iz regulatorja z glavo pod vodo (brez maske, seveda J). Potem pa vsaj enkrat ali dvakrat med samim potopom snamem masko z obraza in jo po nekaj vdihih brez maske na obrazu namestim nazaj. Še posebej je to priporočljivo, če se potapljamo v bolj hladni vodi. Seveda pa moramo to početi absolutno varno – za začetek snemite potapljaško maskona začetku potopa na metru ali dveh globine, potem pa lahko globino, na kateri snamete masko, počasi povečujete.


tecaj potapljanja - 03 do 04.07.2011 075

Izguba potapljaške maske pod vodo lahko nepripravljenega potapljača preseneti in lahko povzroči paniko ter posledično potapljaško nesrečo. Le s stalnim ponavljanjem bo vaja postala in ostala rutinska.

obnovitveni potapljaski tecaj

Če se dlje časa niste potapljali, se lahko  udeležite Obnovitvenega potapljaškega tečaja. Na tem potapljaškem tečaju boste ponovili ključna poglavja iz teorije potapljanja, na praktičnem delu tečaja pa boste pod strokovnim vodstvom inštruktorja potapljanja obnovili svoja znanja in potapljaške veščine. Ta tečaj še posebej priporočamo vsem tistim, ki so opravili samo začetni potapljaški tečaj in morda nekaj potopov, potem pa se dlje časa niso potapljali. V tem primeru znanja, pridobljena na začetnem potapljaškem tečaju, niso bila dovolj utrjena s prakso (potapljanjem), zato tak potapljač začetnik pogosto pozabi osnovne potapljaške veščine. Pri Potapljaški točki Nemo poleg začetnih in nadaljevalnih potapljaških tečajev organiziramo tudi Obnovitvene potapljaške tečaje.

Želimo vam varen in prijeten začetek potapljaše sezone.

Daniel Hebar
inštruktor potapljanja

--------------------------------------------
POTAPLJAŠKO ZAVAROVANJE:

Aquamed potapljasko zavarovanje

 


-------------------------------------------- 

PADI InstruFtr10 473x104

www.thinkseascape.com

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Če želite izvedeti več o piškotkih, ter kako jih pobrisati, obiščite stran o zasebnosti.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information