VTISI Z ZAČETNEGA TEČAJA TEHNIČNEGA POTAPLJANJA

(PSS DECOMPRESSION TECHNIQUES)

Za tečaj sem se odločil, ker si želim potapljati na večjih globinah in občudovati tudi lokacije, ki mi do sedaj zaradi globine niso bile dostopne (na primer spodnji del razbitine Lina). Na teoretičnem delu tečaja sem osvojil načrtovanje potopov, seznanil sem se s prednostmi in tudi tveganji, ki jih dekompresijsko potapljanja prinaša.


Zaradi večje varnosti in možnosti skrajševanja časa dekompresijskih postankov s pomočjo Nitrox mešanice se na tečaju naučiš uporabljati dodatno jeklenko (stage oz. sling).

Tečaj se je izvajal z literaturo v slovenščini, kar je vsekakor velika prednost za vse, ki težje dojemajo literaturo v angleščini. Teoretični del tečaja je bil zanimiv predvsem zaradi dolgoletnih izkušenj inštruktorja, ki je strokovno odpredaval in kasneje tudi praktično pokazal svoje znanje in izkušnje pred in med samimi potopi.

Praktične vaje in potopi so bili polni priprav na vse možne scenarije, ki se lahko pojavijo pri potapljanju (izguba ali poškodba maske, bruhanje regulatorja, prekinitev dovoda zraka, izguba orientacije pod vodo, spuščanje dekompresijske boje, izguba plavutke in drugo).

Potopi in vaje so mi zelo koristile, saj sem se varno in pod budnim očesom inštruktorja naučil pravilno reagirati na situacijo, ko na primer ostaneš brez zraka - da te ne zajame panika ter reševanje drugih stresnih situacij, ki se lahko na potapljanju pripetijo vsakemu med nami. Z nenehno vadbo reševanja kriznih situacij postaneš bolj zaupljiv vase in v svoje sposobnosti, predvsem pa znaš v takih stresnih trenutkih hitro in učinkovito rešiti še tako težko situacijo.

S tečajem in inštruktorjem imam izključno pozitivne izkušnje. Tečaj priporočam vsem, ki se radi varno potapljate, hkrati pa imate želje po večjih globinah in potapljaško znanje še nadgrajevati.

Vsem, ki niste prepričani ali bi se odločili za ta tečaj, lahko povem samo; KO ZAČNEŠ IN PREŽIVIŠ ZAČETNI ŠOK, TE PREVZAME IN ZAČNEŠ UŽIVATI. ŠELE TAKRAT SE NAMREČ ZAVEŠ, KAJ VSE GRE LAHKO PRI POTAPLJANJE NAROBE. ZATO SI S TEM TEČAJEM DEFINITIVNO BOLJ VAREN IN SUVEREN POD VODO.

Jure Mrak, DIVEMASTER

 

**********************************************************

--------------------------------------------
POTAPLJAŠKO ZAVAROVANJE:

Aquamed potapljasko zavarovanje

 


-------------------------------------------- 

PADI InstruFtr10 473x104

www.thinkseascape.com

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Če želite izvedeti več o piškotkih, ter kako jih pobrisati, obiščite stran o zasebnosti.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information