MALDIVI - SONČNA STRAN ŽIVLJENJA

ALI: VTISI ZAČETNICE S POTAPLJANJA NA MALDIVIH

Za opravljanje potapljaškega tečaja je 'kriva' moja štirinajstletna hči, ki je to veliko željo prinesla z lanskoletnega obiska Maldivov. Za probo smo opravili Discover scuba diving (potapljaški inštruktor te za 35 minut pelje na 12 m globine) in navdušenja ni bilo moč ustaviti.

Konec septembra smo uspešno opravili teoretični del OWD tečaja pri Potapljaškem društvu NEMO. Žal se je pri praktičnem meni malo zataknilo. Hči in mož sta suvereno opravila tudi s tem delom, meni pa je veliko težavo povzročala plovnost in tečaja nisem uspešno zaključila. Postala sem 'samo' scuba diver. Konec oktobra smo imeli rezerviran let na Kaafu atoll, zame je bilo moje potapljanje tam velik vprašaj. Seveda ne zaradi naziva, ampak zaradi moje suverenosti v znanje potapljanja.

Potapljanje Maldivi 1Potapljanje Maldivi 3

Maldivski inštruktor je z nami najprej opravil check dive. To pomeni, da smo še enkrat na 5 m ponovili teroriziranje s snemanjem maske in lovljenjem regulatorja. Naši skupini so se pridružili še trije izkušeni Francozi. Pričeli smo s prvim potopom na Maldivih, trema je naredila svoje. V moji glavi in z mojo plovnostjo je vladala približno taka zmeda kot na zadnjem potopu z Danijem. Hči je na 6 m začel boleti ušes in ni mogla ne gor ne dol, mene je grabila panika, bilo me je povsod zadosti, tonila sem kot kamen… Bila sem samo vesela, da me ni odneslo na gladino. Mož se je držal za glavo in upal na boljši konec kot začetek. Hči je morala s potopom zaključit, bolečina v ušesu ni popustila. Zgodil se ji je reverse block. Inštruktor ni pustil da z njo zaključim potop. Bila sem v takem stanju, da bi lahko ubijala. V tistem trenutku sem imela vsega dovolj in ugotovila da potapljanje sploh ni zame. Da ne omenjam, da sem upela nasesti na mehko koralo Feather star, katera se mi je potem prilepila na pas… Kakorkoli se je je dotaknil se je nanj zalimala oz. na prste in nihče več te reči ni spravil z mene. Da ne govorim o pogledu inštruktorja na hudo zaščitenem grebenu... Počutila sem se, kot da je zaradi mene izumrlo pol podvodnega rastlinja. Začuda pa sem v tistem trenutku ostala mirna, skulirana in pod kontrolo. Ker z mojim scuba certifikatom nisem mogla na večjo globino od 12 m, mi je tamkajšnji inštruktor predlagal štiri potope in potrditev OWD certifikata. Seveda ob predpostavki da se umirim in skuliram ter opravim zadevo, saj je v meni videl potencial :-). Močno me je razveselil, saj se vrh razbitine ob grebenu Rannamaari wreck prične na 15 m in sega v globino za katero bi morala imeti opravljen AOWD certifikat. Moja vnema je naenkrat spet dobila krila in vsi nadaljni potopi so bili opravljeni s strokovnostjo začetnika, vendar dovolj dobro, da mi je zaupal svojo številko na mojo OWD izkaznico.

Potapljanje Maldivi 5Potapljanje Maldivi 8

V domovini mi nikakor ni uspel potop z gladine. Po še dodatnih dveh potopih na Maldivih, sem se uspela potopiti in ustaviti tik pred dnom, kjer je bila množica koral. Da je imel inštruktor oči na pecljih, mi najbrž ni potrebno poudarjati. Začela sem resnično uživati. Voda na globini 5 m je imela 33 stopinj, na globini 18 m pa celih 28 stopinj!!! Zame je to potapljaški raj. V naslednjih potopih sem imela sama s seboj veliko manj dela, uspelo mi je ugledati cel kup polžkov in ostalih malih bitij. Hči je po dveh dneh prizemljitve, tretji dan uspela izenačit pritisk in se normalno potopiti. Tako je bil naš zadnji potop na Kaafu Atoll pravo rajsko doživetje in dodatna spodbuda, da se prijavimo na AOWD tečaj v naslednjem letu.

 Urška V

--------------------------------------------
POTAPLJAŠKO ZAVAROVANJE:

Aquamed potapljasko zavarovanje

 


-------------------------------------------- 

PADI InstruFtr10 473x104

www.thinkseascape.com

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Če želite izvedeti več o piškotkih, ter kako jih pobrisati, obiščite stran o zasebnosti.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information